Vanaf 1 januari 2018: standaard trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Categorie: Familierecht

 

Ben je van plan in 2018 te gaan trouwen? Let dan goed op! De regels over het trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden gaan namelijk per 1 januari 2018 veranderen. Vanaf dan wordt er in beginsel getrouwd onder huwelijkse voorwaarden in plaats van in gemeenschap van goederen.

 

Gemeenschap van goederen

Nu is het zo dat indien de aanstaande echtgenoten niets regelen bij de notaris, zij automatisch in algehele gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden vóór het huwelijk aanwezig en alle bezittingen en schulden welke tijdens het huwelijk ontstaan gemeenschappelijk zijn. Bij een echtscheiding moet dan dus alles door de helft worden gedeeld.

 

Verandering naar huwelijkse voorwaarden

Met ingang van 1 januari 2018 verandert dit. Alles wat voor het huwelijk privé-vermogen was (alle schulden en bezittingen) zal ook privé-vermogen blijven. Ook schenkingen en erfenissen vallen dan in beginsel niet meer in de gemeenschap van goederen. Tenzij de erflater of schenker dit uitdrukkelijk via de notaris heeft geregeld. Deze huwelijkse voorwaarden zullen als ‘een beperkte gemeenschap van goederen’ worden aangeduid.

 

Scheiding van vermogen

In geval van een echtscheiding zal er na 1 januari 2018 sprake kunnen zijn van verschillende soorten vermogens. Het vermogen van partijen kan worden onderverdeeld in:

  1. privé-vermogen voor het huwelijk verkregen
  2. het vermogen verkregen in het huwelijk door schenkingen en erfenissen
  3. het resterende vermogen verkregen tijdens het huwelijk

De vermogens genoemd onder punt 1 en 2 blijven bezit van de persoon die het vermogen heeft verkregen. Het vermogen genoemd onder punt 3 is het gemeenschappelijk vermogen en zal bij een echtscheiding gedeeld worden.

 

Administratieplicht

Om het onderscheid te kunnen maken tussen de vermogens, zal echter moeten worden bijgehouden van wie wat is, etc. Er komt dus een stevige dosis boekhouding aan te pas. Als er niet aan deze administratieplicht is voldaan, moeten de bezittingen of schulden worden gedeeld.

 

Veel veranderingen!

Er zal dus een hoop veranderen. De verandering naar het in beginsel trouwen onder huwelijkse voorwaarden brengt een aantal (andere) regels en plichten met zich mee. De belangrijkste plicht waaraan voldaan moet worden is de administratieplicht. Als je toch in gemeenschap van goederen wilt trouwen of andere voorwaarden wilt opnemen, dan dien je een notaris te bezoeken.

Uiteraard zijn de familierecht-specialisten van Yur volledig op de hoogte en kunnen zij al jouw vragen beantwoorden.


Terug naar overzicht