Categorie: Arbeidsrecht

Wikkel een slapend dienstverband nog in december 2019 af en wacht niet tot 2020!

Heeft u op dit moment in uw onderneming nog een  “slapend dienstverband”  dat na 1 juli 2015 is ontstaan?  Dus een dienstverband waarbij de arbeidsovereenkomst nog in stand is maar feitelijk geen loon meer betaald wordt wegens langdurige arbeidsongeschiktheid? Dan moet u als werkgever misschien toch nog deze maand in actie komen! Lees hier meer over slapende dienstverbanden.

Slapende dienstverband

Was voorheen een veel gehoord advies dat u kon wachten met dit af te wikkelen, een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad kan er toeleiden dat wachten tot na 31 december 2019 u tienduizenden euro’s kan kosten.

De Hoge Raad heeft in november 2019 bepaald dat een goed-werkgever een einde maakt aan de dienstverbanden met zogeheten “slapende werknemers” en dan aan die werknemers een transitievergoeding betaalt. Slapende werknemers zijn werknemers die al langer dan twee jaar ziek zijn, voor wie de werkgever geen loondoorbetalingsverplichting bij ziekte meer heeft en van wie het niet waarschijnlijk is dat zij ooit nog terugkomen. Kortom, de werkgever hoeft geen loon meer te betalen en de werknemer kan niet meer werken.

Het is zaak om te inventariseren of  er bij u werknemers zijn die nu twee jaar arbeidsongeschikt zijn en dit na 1 juli 2015 zijn geworden. Heeft u daar al afscheid van genomen (met betaling van de transitievergoeding) dan kan die betaalde transitievergoeding vanaf 1 april 2020  (voor oude gevallen tot 30 september 2020) worden teruggevraagd bij het UWV, mits de vaststellingsovereenkomst aan bepaalde eisen voldoet.

Vergoedingen en bijzondere kwesties

So far so good, maar heeft u dat nu nog niet gedaan, dan is het zaak om nog voor het einde van 2019 contact met uw advocaat op te nemen nu er bij het compenseren van die vergoedingen enkele bijzondere kwesties zijn gaan spelen sinds deze uitspraak van de Hoge Raad. Deze kwesties kunnen zelfs tot aansprakelijkheid van werkgevers leiden. Eerder werd aangenomen dat er best een mogelijkheid was om te wachten tot 2020, dat lijkt nu niet meer verstandig.

Ons advies is dan ook: raadpleeg uw advocaat nog in deze maand, om te voorkomen dat u betaalde transitievergoedingen of schadevergoedingen, of delen daarvan,  vanaf 1 januari 2020 niet meer kunt terugvragen aan het UWV. Vragen over het onderwerp slapend dienstverband? Neem gerust contact met ons op.

Geschreven door:

mr. J.C. (John) Brökling
mr. J.C. (John) Brökling Advocaat en partner

Gerelateerd nieuws:

Mediator Rotterdam
10 april 2024

Mediator Rotterdam

Heb jij een arbeidsconflict met een werknemer? Schakel dan snel een mediator van Yur Advocaten Rotterdam in. Wij zorgen voor oplossingen in normale…

Lees verder
Wat zijn de gevolgen van Mediation?
28 maart 2024

De gevolgen voor de werkgever én werknemer van het weigeren of te laat inzetten van mediation

Het weigeren van mediation kan voor zowel de werkgever als de werknemer heftige gevolgen hebben. Op de werkvloer kunnen spanningen en conflicten on…

Lees verder

Terug naar overzicht