Categorie: Ondernemingsrecht

Aandeelhoudersovereenkomst

Wat is een aandeelhoudersovereenkomst?

Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst waarin aandeelhouders van een NV of BV hun rechtsverhouding regelen. Aandeelhouders kunnen hun samenwerking binnen de vennootschap nader vormgeven door het sluiten van een aandeelhoudersovereenkomst. Deze overeenkomst heeft werking naast de regelingen die in de statuten van de vennootschap zijn opgenomen.

Waarom een aandeelhoudersovereenkomst?

Indien er binnen het bestuur en de aandeelhouders van een onderneming een geschil ontstaat is het niet makkelijk om afscheid te kunnen nemen van een aandeelhouder. Het is dan heel belangrijk dat er vooraf afspraken gemaakt zijn wat er gebeurt bij vertrek van een aandeelhouder, zodat dit niet meer hoeft te worden ‘uitgevochten’ op het moment dat er al een geschil is. Dit maakt het afscheid nemen makkelijker.

Partijen kunnen zelf (met behulp van een advocaat) de aandeelhoudersovereenkomst opstellen en wijzigen. Dit is een voordeel aangezien de statuten, zonder tussenkomst van een notaris, niet gewijzigd kunnen worden. Een ander voor is dat de aandeelhoudersovereenkomst niet openbaar is terwijl statuten van een vennootschap worden gepubliceerd bij de kamer van koophandel.

Wat leg je vast in een dergelijke overeenkomst?

De afspraken die opgenomen worden in een aandeelhoudersovereenkomst kunnen betrekking hebben op de samenwerking tussen de betrokken partijen en de rechten en plichten die de betrokken partijen over en weer hebben. Concreet betekent dit dat de volgende onderwerpen bijvoorbeeld kunnen worden opgenomen:

  • de waarderingsgrondslag van de aandelen;
  • Benoeming van bestuurders en bijbehorende afspraken;
  • afspraken over de toetreding van nieuwe aandeelhouders;
  • afspraken over de verkoop van een onderneming (wat gebeurt er dan met de aandelen?);
  • in welke situaties moeten aandelen (verplicht) worden aangeboden/verkocht/overgenomen;
  • geheimhouding;
  • drag along / tag along regelingen
  • concurrentie- en relatiebeding;
  • boetebeding;
  • winstuitkering;
  • afspraken over het vertrek van de aandeelhouder (exit-regeling).

Niet naleven

Indien één van de partijen de overeenkomst niet nakomt is er sprake van wanprestatie. In dat geval kan er nakoming of een schadevergoeding geëist worden.

Advocaat aandeelhoudersovereenkomst

Het team ondernemingsrecht van Yur Advocaten  helpt jou graag bij het opstellen, beoordelen, aanpassen of oplossen van een geschil met betrekking tot een aandeelhoudersovereenkomst!

Geschreven door:

mr. M.A. (Monique) Lacasa
mr. M.A. (Monique) Lacasa Advocaat en mediator

Gerelateerd nieuws:

ontdek-de-expertise-van-Yur-
14 december 2023

Faillissementsverzoek: misbruik van bevoegdheid of uitoefening van een legitiem vorderingsrecht?

Faillissementsverzoek: misbruik van bevoegdheid of uitoefening van een legitiem vorderingsrecht? Kan een schuldeiser te allen tijde overgaan tot he…

Lees verder
Turboliquidatie
9 augustus 2023

Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie per 15 november 2023

Lange tijd was onduidelijk wanneer de nieuwe wet in werking zal treden. Maar op 5 juli 2023 is hier duidelijkheid over verschaft: op 15 november 20…

Lees verder

Terug naar overzicht