Categorie: Vastgoedrecht

Verdeling gemeenschappelijk vastgoed

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet alleen, maar samen met iemand anders eigenaar bent van onroerend goed. Bijvoorbeeld als je met een partner een woning hebt gekocht, met een zakelijke relatie een bedrijfspand in eigendom hebt, of wanneer je als erfgenamen samen vastgoed in bezit hebt gekregen. Vaak leidt dit tot onenigheid. Vooral als één van de deelgenoten het onroerend goed in eigendom wil houden en de andere niet. Daarnaast kan het gebeuren dat de schuldeiser van een deelgenoot zich op de zaak wil verhalen. In beide gevallen kan verdeling gevorderd worden. Lees in deze publicatie alles over verdeling gemeenschappelijk vastgoed.

Deelgenoot vordert verdeling gemeenschappelijk vastgoed

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet alleen, maar samen met iemand anders eigenaar bent van onroerend goed. Bijvoorbeeld als je met een partner een woning hebt gekocht, met een zakelijke relatie een bedrijfspand in eigendom hebt, of wanneer je als erfgenamen samen vastgoed in bezit hebt gekregen. Vaak leidt dit tot onenigheid. Vooral als één van de deelgenoten het onroerend goed in eigendom wil houden en de andere niet. Daarnaast kan het gebeuren dat de schuldeiser van een deelgenoot zich op de zaak wil verhalen. In beide gevallen kan verdeling gevorderd worden.

Schuldeiser vordert verdeling gemeenschap

Ook een schuldeiser van een van de deelgenoten kan vorderen dat de gemeenschap wordt verdeeld, zodat hij zich kan verhalen op de verkoopopbrengst. Dat moet door de beide deelgenoten voor de rechtbank te dagvaarden. Het kan dan wel verstandig zijn om – voordat die procedure wordt gestart – beslag te leggen op de zaak, zodat die niet in het zicht van het oordeel van de rechter aan een derde wordt overgedragen.

Advocaat bij verdeling gemeenschap en beslag

Voor het vorderen van verdeling van een gemeenschappelijke onroerende zaak is een advocaat nodig. Neem daarom contact met om u goed te laten adviseren.

Gerelateerd nieuws:

niet-zelfbewoningsclausule
25 maart 2024

De niet-zelfbewoningsclausule: een blaffende clausule bijt niet?

De niet-zelfbewoningsclausule wordt vaak in koopovereenkomsten opgenomen. Ook door professionele verkopers. In een dergelijk beding verklaart verko…

Lees verder
de Wet Kwaliteitsborging Bouwen
4 maart 2024

Aanscherping verplichtingen aannemers: een korte analyse van de Wet Kwaliteitsborging Bouwen

De Wet Kwaliteitsborging Bouwen (hierna Wkb) is per 1 januari 2024 gefaseerd in werking getreden. De Wkb brengt vele veranderingen teweeg in de bou…

Lees verder

Terug naar overzicht