Nieuwe kansen voor ondernemers met belastingschulden: Belastingdienst versoepelt saneringsbeleid
Nieuwe kansen voor ondernemers met belastingschulden: Belastingdienst versoepelt saneringsbeleid.
Saneringsakkoord? Klinkt zwaar, maar kan lucht geven! Soms belandt een ondernemer in zwaar weer en wordt het simpelweg onmogelijk om alle schulden, inclusief die aan de Belastingdienst, volledig te betalen. Veel ondernemers hebben bijvoorbeeld nog last van de nasleep van de corona pandemie.
Bieden betalingsregelingen geen soelaas meer, dan kan een saneringsakkoord uitkomst bieden. Bij zo’n akkoord maak je afspraken met jouw schuldeisers – ook met de Belastingdienst – om een deel van de schuld af te lossen, waarna de rest wordt kwijtgescholden. Zo ontstaat er weer ruimte om door te ondernemen.
Belangrijk om te weten: de Belastingdienst zal nooit zelfstandig besluiten tot kwijtschelding. Zij doen alleen mee als andere schuldeisers ook akkoord gaan. Het doel? Jouw onderneming weer financieel gezond laten functioneren.
Wat zijn de spelregels?
Een succesvol saneringsakkoord sluit u niet zomaar. De Belastingdienst stelt hiervoor duidelijke voorwaarden:
- de onderneming moet levensvatbaar zijn.
- Het aanbod moet substantieel zijn – een symbolisch bedrag gaat het niet worden.
- Alle schuldeisers moeten meedoen, behalve dwangcrediteuren.
- Je moet aantonen dat je altijd te goeder trouw hebt gehandeld.
- Zelfs met een gespreide betalingsregeling over 5 tot 7 jaar moet volledige betaling onmogelijk zijn.
Belangrijke versoepelingen per 1 juli 2025
Per 1 juli 2025 komt er lucht in het saneringsbeleid van de Belastingdienst. De staatssecretaris van Financiën heeft twee belangrijke verbeteringen aangekondigd die ondernemers meer ruimte en flexibiliteit bieden.
Meer tijd voor betaling akkoordbedrag
Tot nu toe moest het saneringsbedrag binnen 12 maanden volledig zijn betaald. Die harde grens verdwijnt. Kunt je goed onderbouwen dat 12 maanden te kort is? Dan kan de Belastingdienst akkoord gaan met een langere termijn. Er komt bewust géén vaste maximumtermijn, zodat het echt maatwerk wordt.
Eenvoudiger omgaan met dwangcrediteuren
De spelregels rondom “dwangcrediteuren” worden soepeler. Je hoeft niet meer iedere mogelijke dwangcrediteur vooraf formeel aan te schrijven. Ook wordt de term ‘leverancier’ vervangen door ‘handelscrediteur’. Dat maakt direct duidelijk dat deze regeling breder geldt dan alleen voor leveranciers – alle zakelijke schuldeisers vallen er nu onder.
Extra wijziging sinds 6 mei 2025
Ook goed om te weten: sinds 6 mei 2025 is de termijn om ontbrekende stukken bij een saneringsverzoek aan te leveren verkort van 90 naar 30 dagen. Dat vraagt om een strakkere voorbereiding, al blijft er ruimte voor verlenging als je dat goed onderbouwt. Ons advies: zorg dat je het verzoek zo volledig mogelijk aanlevert, om vertraging of afwijzing te voorkomen.
Hoe kan YUR advocaten jou hierbij helpen?
e aangekondigde versoepelingen bieden ondernemers met belastingschulden nieuwe kansen om tot een haalbare oplossing te komen. Bij YUR advocaten pakken we dat pragmatisch en doortastend aan:
- We beoordelen direct of een saneringsakkoord kansrijk is in jouw situatie of dat andere routes beter passen.
- We stellen een stevig en overtuigend verzoek op dat voldoet aan de nieuwste eisen.
- We begeleiden jou bij het identificeren van dwangcrediteuren en helpen bij het opstellen van een crediteurenakkoord.
- We bewaken alle termijnen scherp, zodat jij geen kansen laat liggen.
Onze specialisten insolventie en herstructurering denken graag mee over een aanpak die past bij jouw onderneming en situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Schakel een insolventie en herstructurering advocaat in