Aangetekende e-mailberichten

Categorie: Geen onderdeel van een categorie

Er wordt nog veel gebruik gemaakt van het versturen van aangetekende brieven per post om te bewijzen dat iemand een brief heeft ontvangen. Per post brieven verzenden is echter niet meer van deze tijd en ook veel trager dan versturen per e-mail. Een oplossing hiervoor kunnen aangetekende e-mailberichten zijn. Al een aantal keer hebben wij de vraag gekregen wat de juridische status is van een aangetekend e-mailbericht.

 

Juridische status e-mailbericht

Een e-mailbericht heeft dezelfde juridische status als een brief per post. Bij een e-mailbericht kun je echter niet bewijzen dat een partij het bericht daadwerkelijk heeft ontvangen. De authenticiteit van de inhoud van het bericht én de identiteit van de verzender en ontvanger moeten kunnen worden gewaarborgd om aan te tonen dat een partij het bericht heeft ontvangen. Standaard ontvangstbevestigingen in e-mailprogramma’s voldoen hier niet aan. Tegenwoordig kunnen daarom ook aangetekende e-mailberichten worden verstuurd.

 

Aangetekende e-mailberichten

Door het verzenden van een aangetekend e-mailbericht krijgt de ontvanger eerst een notificatie bericht waarin hij het e-mailbericht moet accepteren. Voordat hij het e-mailbericht heeft geaccepteerd kan de inhoud van het bericht niet worden geopend. Na acceptatie krijgt de verzender een bevestiging van ontvangst. Hiermee kan dus worden aangetoond dat een partij het bericht heeft ontvangen en heeft geopend. Er kan ook een digitale handtekening gevraagd worden van de ontvanger om bijvoorbeeld akkoord te gaan met een verstuurde overeenkomst. De ontvanger hoeft dan de overeenkomst niet uit te printen, te ondertekenen en in te scannen.

 

Fingerprint

Doordat er een “fingerprint” aan een aangetekend e-mailbericht wordt gehecht, kan er op elk moment een verificatie van de inhoud worden opgevraagd, zonder dat daadwerkelijk de feitelijke inhoud gezien kan worden. Dit maakt het voor beide partijen mogelijk om onafhankelijk van elkaar de echtheid van het bericht te controleren. Een aangetekend e-mailbericht levert naar juridische maatstaven hetzelfde bewijs op als een aangetekende postbrief. Naar verwachting zal er steeds vaker gebruik worden gemaakt van aangetekende e-mailberichten. In combinatie met digitale handtekeningen om overeenkomsten te sluiten zal dit naar verwachting zorgen voor nog meer digitalisering in het bedrijfsleven.

 

Indien u vragen heeft over het aangetekend verzenden van e-mailberichten, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.


Terug naar overzicht
Monique Lacasa
mr. M.A. (Monique) Lacasa Advocaat