Categorie: Arbeidsrecht

Concurrentiebeding in personeelsreglement? Pas op!

Heeft u als werkgever een concurrentiebeding opgenomen in het personeelsreglement of handboek? Let dan op de rechtsgeldigheid van dit beding. Op 3 maart 2017 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan in de zaak Lodder c.s./werknemer. Hierdoor is er nieuwe jurisprudentie ontstaan.

Lodder c.s./werknemer

In deze zaak ging het om een belastingadviseur die ontslag had genomen en een eigen onderneming was begonnen. Zijn vroegere werkgever is vervolgens naar de rechter gestapt, omdat hij meende dat de belastingadviseur het relatiebeding (een vorm van concurrentiebeding) had geschonden. Het relatiebeding was opgenomen in het personeelsreglement waarnaar werd verwezen in het arbeidscontract.

Strikt schriftelijkheidsvereiste

Een concurrentiebeding kan grote gevolgen hebben voor de carrièremogelijkheden van een werknemer. Hierdoor is een dergelijk beding alleen rechtsgeldig wanneer het schriftelijk wordt overeengekomen.

Dat de werknemer op enig moment voorafgaand aan het tekenen van de arbeidsovereenkomst beschikt over het personeelsreglement, is niet genoeg om te voldoen aan deze strenge eis. De werkgever moet het personeelsreglement ook daadwerkelijk tijdens de ondertekening van de arbeidsovereenkomst bijvoegen.

Het probleem zit hem hier in de bewijslast voor de werkgever. Ook al staat er in de (ondertekende) arbeidsovereenkomst dat de werknemer het personeelsreglement heeft ontvangen, dan is dit niet genoeg om te bewijzen dat het personeelsreglement ook daadwerkelijk was bijgevoegd tijdens de ondertekening van de arbeidsovereenkomst.

De Hoge Raad geeft hier duidelijk het signaal af dat de werknemer beschermd moet worden tegen een ‘verstopt’ concurrentiebeding.

Oplossing concurrentiebeding in personeelsreglement?

Wil jij een concurrentiebeding opnemen in het personeelsreglement dan doe jij er dus goed aan om bewijsstukken te verzamelen voor het geval er een conflict ontstaat. Om helemaal zeker te zijn van de rechtsgeldigheid van een concurrentiebeding adviseren wij jou om het beding op te nemen in de arbeidsovereenkomst zelf. Dit is de veiligste en eenvoudigste manier.

Let er overigens op dat het hier gaat om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Voor het opnemen van geldig concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gelden nog aanvullende, zeer strenge eisen.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel neem gerust contact op met onze arbeidsrecht specialisten.

Gerelateerd nieuws:

arbeidsmediation
28 februari 2024

Mediation

Iedere ondernemer maakt het wel eens mee: een conflict tussen werkgever en werknemer. Een verstoorde arbeidsverhouding heeft ingrijpende gevolgen a…

Lees verder
Wanneer is een ontslag op staande voet juridisch rechtsgeldig?
19 september 2023

Wanneer is een ontslag op staande voet juridisch rechtsgeldig?

In de media worden opmerkelijke ontslagzaken uitgelicht. De juf die haar klas stiekem meeneemt naar de Efteling wordt terecht ontslagen. De uitspra…

Lees verder

Terug naar overzicht