De AVG, heeft u het al geregeld?

Categorie: Nieuws

Rond 25 mei 2018 werd de hele gemeenschap bedolven onder e-mails die op één of andere manier te herleiden waren tot de AVG. De Algemene Verordening Bescherming persoonsgegevens is inmiddels bijna een half jaar oud en de storm met e-mails is inmiddels wel gaan liggen. Tijd om terug te kijken wat de AVG ons heeft gebracht en vooruit te kijken naar wat er nog moet gebeuren.

Nadenken over persoonsgegevens

Zowel voor- als tegenstanders van de AVG zullen het over één ding wel eens zijn en dat is dat de AVG eraan heeft bijgedragen dat er meer dan voorheen wordt nagedacht over hoe omgegaan moet worden met persoonsgegevens. Voordat ik ‘getagd’ wordt in een foto op facebook wordt mij vaker dan voorheen gevraagd of ik dat wel oké vind, bestanden met persoongegevens worden beveiligd met een wachtwoord en mijn e-mailbox bevat ook echt minder ongevraagde reclame.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt sinds 25 mei 2018 met nieuwsberichten over controles die worden uit gevoerd. Vooralsnog zij die vooral gericht op grote ondernemingen en overheden, maar verwacht kan worden dat dit verder zal worden uitgebreid.

De AP heeft inmiddels steekproeven uitgevoerd in de volgende sectoren: industrie en metaal, waterleidingbedrijf , bouw, handel, horeca, reisorganisatie, communicatie, financiële dienstverlening, zakelijke dienstverlening en zorg. De gecontroleerde organisaties zitten verspreid over heel Nederland.

Verder heeft de AP inmiddels al vierhonderd overheden gecontroleerd of zij een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) hebben aangemeld. Overheden zijn verplicht om een FG aan te stellen.

 

Wat staat er nog te doen?

Dat er inmiddels meer en beter nagedacht moet worden over de bescherming van persoonsgegevens is winst op zichzelf; we zijn er natuurlijk nog lang niet.
Op tal van website worden nog ongevraagd cookies geplaatst. Lang niet alle bedrijven hebben een compleet verwerkingsregister en registreren de wettelijke grondslagen voor de verwerking van persoonsgegevens.

Hoewel de AP nu nog langzaam op stoom komt en begint met controles van overheden en grote ondernemingen is te verwachten dat de komende jaren meer controles zullen gaan plaatsvinden en dat de AP ook gebruik zal gaan maken van haar bevoegdheid om boetes op te gaan leggen.

De komende jaren zullen bedrijven blijven investeren in de bescherming van persoonsgegevens en dat hebben we toch maar mooi aan de AVG te danken.

 

Meer weten?

Weet je niet waar je moet beginnen, bel dan gerust eens met één van onze privacy specialisten.


Terug naar overzicht