Woning kopen en verhuren is in Rotterdam een stuk lastiger geworden

Categorie: Vastgoedrecht

Sinds 1 januari 2022 geldt in Rotterdam, als eerste stad van Nederland, een verbod om na aankoop van een woning deze te verhuren zonder vergunning, ook wel de opkoopbescherming genoemd. De intentie van de gemeente is de balans terugkrijgen op de woningmarkt. Dit roept vragen op voor zowel huurder als verhuurder. Kan een verhuurder een pand nog verkopen als het verhuurd is en kan een huurder in zijn huurwoning blijven?

 

Wetsvoorstel opkoopbescherming

De Rotterdamse opkoopbescherming is gebaseerd op het Wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke huurcontracten dat op 6 juli 2021 is aangenomen door de Eerste Kamer, en sinds 1 januari 2022 de Huisvestingswet wijzigt. Het wetsvoorstel introduceert een nieuwe vergunningsplicht in de Huisvestingswet. Aangekochte woningen, die niet verhuurd waren voor de verkoop, mogen binnen vier jaar na aankoop niet zonder vergunning verhuurd worden.

 

Huisvestingsverordening gemeente Rotterdam

Gemeenten kunnen in hun huisvestigingsverordening regels opnemen over de koop van woningen na 1 januari 2022. Wanneer een gemeente de opkoopbescherming invoert, dient de gemeente te bepalen tot welke koopsom de bescherming geldt en in welke wijken¹. De gemeente Rotterdam heeft bepaald dat het verbod geldt voor zestien wijken en tot een WOZ-waarde van € 355.000, -.

 

Gemeente Rotterdam soms verplicht tot verlenen vergunning

Gemeenten worden op grond van de Huisvestingswet verplicht een vergunning voor de verhuur te verlenen wanneer:

  • de woonruimte verhuurd wordt aan een woningzoekende die een bloed- of aanverwantschap in de eerste of tweede graad heeft met de eigenaar²;
  • de eigenaar de woning zelf minimaal 12 maanden bewoond heeft en de woning daarna slechts verhuurt voor 12 maanden of minder;
  • de woning onderdeel is een winkel-, kantoor- of bedrijfspand.

 

Boete van gemeente Rotterdam voor verhuur zonder vergunning

De gemeente Rotterdam heeft in haar Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad 2021 daarnaast bepaald dat een vergunning onder andere wordt verleend wanneer de woonruimte door (of in opdracht van) de gemeente zelf of een woningcorporatie wordt gekocht. Wanneer een verhuurder zonder vergunning verhuurt, kan de gemeente bestuurlijke boetes opleggen. Het boete bedrag begint bij € 8.000, – en loopt op per overtreding.

 

Woning verhuren in Rotterdam

Verhuur jij een woning in Rotterdam in één van de zestien wijken aangewezen voor opkoopbescherming? Waarschijnlijk hoef jij je dan geen zorgen te maken. De vergunningsplicht geldt alleen voor woningen die zijn gekocht op of na 1 januari 2022 en op het moment van aankoop niet verhuurd waren. Wanneer jij een woning verhuurt, en deze woning wilt verkopen, levert dit dus geen belemmeringen op.

 

Verhuurde woning kopen in Rotterdam

Wanneer jij van plan bent een woning te kopen in verhuurde staat om te blijven verhuren, is het verstandig te controleren voor welke termijn de woning verhuurd is geweest. Woningen die verhuurd zijn voor een periode van minder dan zes maanden voorafgaand aan de levering aan de nieuwe eigenaar vallen sinds 1 januari 2022 ook onder het verbod op verhuur zonder vergunning.

Volgens de toelichting op de wet, geldt deze termijn van zes maanden om tegen te gaan dat de opkoopbescherming wordt ontweken door woningen vlak voor de eigendomsoverdracht te verhuren.

 

Eigenaar verkoopt uw huurwoning, wat nu?

Wanneer jij huurder bent, en jouw huurwoning al langer dan zes maanden verhuurd was, zal de vergunningsplicht niet gaan gelden voor jouw huurwoning, jij kunt dus gerust blijven huren. Wanneer jij de eerste huurder bent, de woning korter dan zes maanden huurt en de verhuurder het voornemen heeft de woning te verkopen, is het verstandig te controleren welke gevolgen de opkoopbescherming heeft. Op basis van jouw huurovereenkomst kan bepaald worden welke risico’s jij loopt.

 

Opkoopbescherming en verhuurverbod in Rotterdam, zo zit het!

Ben jij een huurder of verhuurder en vraag jij je af wat de opkoopbescherming voor jou betekent? Neem dan contact op met mr. Robert van Ewijk of mr. Myrthe de Vries.

 

¹ Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot-IJsselmonde, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Het Lage Land, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Charlois, Oud-Mathenesse, Rubroek, Tarwewijk.

² Eerste graad: vader, moeder of kind. Tweede graad: opa, oma, kleinkind, broer of zus.

 


Terug naar overzicht
Robert van Ewijk
mr. R. (Robert) H.W. van Ewijk Advocaat
Myrthe de Vries
mr. M.J. (Myrthe) de Vries Advocaat