Categorie: Huurrecht

Regels voor verhuurders van woonruimte in Rotterdam

Het tekort aan betaalbare woonruimte in Nederland is een hot item.  Sociale huurwoningen moeten langer beschikbaar blijven voor mensen voor wie ze gebouwd zijn en daarom moet minister De Jonge met landelijke regels komen. Die oproep deed de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dinsdag 16 augustus 2022 in Nieuwsuur.  Lees hier alles over de regels voor verhuurders van woonruimte(s) in Rotterdam

Sociale huurwoningen versus vrije sectorwoning: hoe zit het precies?

De markt voor huurwoningen is in Nederland opgesplitst in een vrije sector en een segment voor sociale huurwoningen. Voor huurwoningen uit de vrije sector en sociale huurwoningen gelden verschillende regels. Bijvoorbeeld op het gebied van prijzen, inkomenseisen en huurverhogingen.

De kale huurprijs die je de eerste maand nadat je een woning hebt betrokken betaalt (de aanvangshuurprijs), bepaalt de status van jouw woning. Een sociale huurwoning mag op dit moment, bij ingangsdatum van het huurcontract op of na 1 januari 2022, maximaal 763,47 euro aan huur kosten. Dat is de zogeheten liberalisatiegrens.

Woonruimte regels in de Gemeente Rotterdam

Als je een woning verhuurt, dan wilt je dat natuurlijk goed doen. De gemeente Rotterdam heeft praktische tips en regels voor verhuurders van woonruimte in Rotterdam. (Zie https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/woning-verhuren/210225-Regels-Goed-Verhuren-Rotterdam.pdf.)

Dit voorkomt problemen en schept duidelijkheid. Door het volgen van deze regels ben jij een goede verhuurder en maak je het bijvoorbeeld kwaadwillende huurders moeilijker om een woning te huren. De kans op misstanden in woningen, zoals een hennepkwekerij of safehouse voor verdovende middelen, wordt zo een stuk kleiner. Bovendien loop jij als verhuurder dan minder kans op schade aan jouw pand of aanzienlijke boetes.

Gemeente Rotterdam als marktmeester op huurmarkt

De gemeente Rotterdam zit als marktmeester bovenop de huurmarkt. Als het nodig is, dan grijpt de gemeente in. Bijvoorbeeld door intensief te handhaven of door een vergunning op verhuren verplicht te stellen. Het is voor jou omwille van deze extra reden als verhuurder van belang om de zaken goed op orde te hebben.

Verhuurder verplicht om een huurprijs te vragen op basis van het woningwaarderingsstelsel

Elke verhuurder is verplicht een huurprijs te vragen op basis van het woningwaarderingsstelsel. Als verhuurder mag je niet zomaar elke huurprijs vragen voor het verhuren van uw woning. Afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van een woning of kamer, krijgt deze een aantal punten in het woningwaarderingsstelsel. Als de woning in de sociale sector valt, bent u gehouden aan de huurprijsgrens behorend bij het puntenaantal. Zo is het nu eenmaal.

Huurregels voor beleggers

Voor beleggers gelden deels andere regels dan voor woningbouwcorporaties voor het bouwen van sociale huurwoningen. Beleggers mogen bovenop het bedrag van de liberalisatiegrens bijvoorbeeld nog servicekosten rekenen, die kunnen oplopen tot honderden euro’s.

Een tip van Yur!

Er zijn voor jou als verhuurder dus zeker mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden in het kader van de aan huurder door te belasten servicekosten en overige kosten, bijvoorbeeld in geval van gemeubileerd verhuur.

Opstellen van nieuwe huurcontracten

Heb je vragen over de mogelijkheden? Of de bijbehorende spelregels? Neem gerust contact op met één van onze huurrechtadvocaten. Wij helpen je graag bij het opstellen van nieuwe huurcontracten. Indien dit het geval is kun je contact opnemen met advocaat Koert Gobbens van het team Huurrecht.

Gerelateerd nieuws:

oneerlijk beding in huurovereenkomst
21 november 2023

Verhuurder: let op oneerlijk beding in huurovereenkomst!

Zeer recent heeft de rechtbank Amsterdam niet één, maar twee uitspraken gedaan over zaken die gingen over een oneerlijk beding in een huurovereen…

Lees verder
Wetsvoorstel vaste huurcontracten is aangenomen
15 november 2023

Wetsvoorstel Vaste Huurcontracten is aangenomen

In eerdere blogs – zie Wet Vaste huurcontracten deel 1 & Wet Vaste huurcontracten deel 2 – gingen wij al in op het Wetsvoorstel wet…

Lees verder

Terug naar overzicht