Categorie: Huurrecht

Verduurzamen verhuurwoning subsidie 2023 (subsidie voor verhuurders)

Verhuurders opgelet: verduurzaam jouw huurwoning en verhoog jouw woningwaarde! Lees meer over de SVOH subsidie voor verhuurders!

Particuliere verhuurders en institutionele beleggers krijgen het steeds moeilijker. De onlangs ingevoerde verhoging van de vermogensbelasting en de nu door minister Hugo de Jonge aangekondigde regulering van de middenhuur, maken het verhuren van woningen steeds minder rendabel. Vastgoedbezitters hebben de noodklok al geluid: de huuropbrengst wordt straks zó laag, dat zij maar beter hun vastgoed in de verkoop kunnen zetten. 

SVOH subsidie 2023 – Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen

Voor verhuurders is er gelukkig ook goed nieuws: per 1 april 2023 is de Subsidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) gewijzigd. Vanaf dat moment kunnen eigenaren van alle typen bestaande huurwoningen (m.u.v. woningcorporaties), tot maximaal € 6.000,– subsidie per woning ontvangen, ter besteding aan verduurzaming, onderhoud en energieadvies. Voorheen gold de SVOH alleen voor verhuurders met woningen onder de liberalisatiegrens, maar nu vallen ook “vrije sector”- woningen (waaronder huurwoningen met een monumentenstatus) onder deze regeling. 

Extra punten voor verduurzaming

Verduurzaming is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor jouw portemonnee.  Verduurzaming heeft namelijk effect op de waarde van jouw huurwoning. Hoe duurzamer de woning, hoe beter het energielabel en daarmee stijgt ook de woningwaarde. Een hogere woningwaarde levert een hogere huurprijs op. Een hoger energielabel levert méér punten op in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Door jouw woning zo energiezuinig mogelijk te maken, kun jij bereiken dat jouw woning boven de maximale puntengrens van 187 punten komt of blijft. 

Huurverhoging rechtvaardigen

De verduurzaming van een huurwoning (bijvoorbeeld via deze subsidie) kan in bepaalde gevallen ook een huurverhoging voor bestaande huurders rechtvaardigen. Het gaat om gevallen waarin het ‘woongerief’ geacht wordt te zijn gestegen. Kortom: woont de huurder ‘prettiger’ door de getroffen energiebesparende maatregelen?

Verduurzamen en verdienen? Zo werkt de SVOH subsidie!

Met de SVOH-regeling stelt de overheid geld beschikbaar om verhuurders te helpen verduurzamen. De subsidieaanvraag kan worden ingediend voor energiebesparende maatregelen, onderhoudsmaatregelen en energieadvies.

Per huurwoning heb jij recht op maximaal € 6.000,– subsidie. Het maximum bedrag per verhuurder is vastgesteld op € 400.000,–. Onder de gewijzigde regeling kan al vanaf één energiebesparende maatregel een subsidieaanvraag worden ingediend.

Daarnaast zijn in de SVOH-meldcodelijsten gepubliceerd waarin de goedgekeurde producten en materialen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd, zijn opgenomen. Een subsidieaanvraag van meer dan € 125.000,– dient vooraf gedaan te worden, voor subsidieaanvragen onder dat bedrag voer je eerst de maatregelen uit en vraag je pas achteraf de subsidie aan.

Wat zijn de voorwaarden van de SVOH-regeling?

Om voor deze SVOH-regeling in aanmerking te komen, dien jij te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Jij bent als verhuurder minimaal één dag eigenaar van de woning voordat subsidie wordt aangevraagd;
  • De woning dient voor de start van de verduurzamingsmaatregelen al een huurwoning te zijn. Ook dient de woning minimaal één dag vóór de aanvraag te zijn verhuurd;
  • De verduurzamingsmaatregelen zullen vanaf 1 april 2023 worden uitgevoerd;
  • De uitvoering van de maatregelen is of wordt gedaan door een bouwinstallatiebedrijf en
  • Jij hebt geen andere subsidie aangevraagd of gekregen voor de activiteit(en) waarvoor jij de SVOH aanvraagt.

SVOH-subsidie aanvragen

Je vraagt via deze link de SVOH-subsidie aan bij de RVO: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svoh/aanvraagproces

Advies verduurzamen huurwoning

Verduurzaming van jouw huurwoning(en) is niet alleen goed voor het milieu, maar kan dus ook aanzienlijk financieel voordeel opleveren. Benieuwd wat de subsidie voor jou kan betekenen? De huurrecht van YUR advocaten adviseren jou graag het verduurzamen van huurwoningen.

Geschreven door:

mr. Milo Schilt
mr. M. (Milo) Schilt Advocaat
advocaat Nynke
mr. C.M. (Nynke) Borman Advocaat
MR. C.A. (KOERT) GOBBENS
mr. C.A. (Koert) Gobbens Advocaat

Gerelateerd nieuws:

oneerlijk beding in huurovereenkomst
21 november 2023

Verhuurder: let op oneerlijk beding in huurovereenkomst!

Zeer recent heeft de rechtbank Amsterdam niet één, maar twee uitspraken gedaan over zaken die gingen over een oneerlijk beding in een huurovereen…

Lees verder
Wetsvoorstel vaste huurcontracten is aangenomen
15 november 2023

Wetsvoorstel Vaste Huurcontracten is aangenomen

In eerdere blogs – zie Wet Vaste huurcontracten deel 1 & Wet Vaste huurcontracten deel 2 – gingen wij al in op het Wetsvoorstel wet…

Lees verder

Terug naar overzicht