Rechtsgebieden

IE en ICT

Het intellectueel eigendomsrecht regelt de bescherming van creaties, uitvindingen, ontwerpen, producten en teksten. Uiteraard wil je dat ook deze onderwerpen en items goed beschermd zijn en niet ‘zo maar’ kunnen worden gekopieerd. Onder intellectueel eigendom vallen bijvoorbeeld het auteursrecht, handelsnaamrecht, internationaal merkenrecht, octrooirecht en tekeningen- en modellenrecht.

Naast het intellectueel eigendom is ICT belangrijk om te beschermen. Stel je voor dat een ondernemer software op maat laat ontwikkelen die na oplevering toch niet blijkt te voldoen. Of er blijkt een privacy-lek te zijn in de website. Hoe regel je dit soort zaken van tevoren? En wat moet je doen als het tot een geschil komt?

Wat Yur doet

Als iemand met jouw ideeën aan de haal gaat of een leverende partij is nalatig, dan kan de bedrijfsvoering flinke schade oplopen. Maar zelf kun je natuurlijk ook aangeklaagd worden. In dergelijke situaties werken wij altijd snel aan een passende oplossing en proberen wij altijd om er eerst samen uit te komen. Vaak lukt dat en zijn beide partijen tevreden met de uitkomst. Lukt dat niet? Dan zal de rechter uitspraak moeten doen. Maar liever voorkomen wij dit alles. Dat kan bijvoorbeeld door al vroegtijdig betrokken te zijn bij procedures rondom het aanschaffen van nieuwe software, het opstellen van ICT-contracten, het juridisch toetsen van jouw website en een onderzoek naar merken, patenten en octrooien.

TIP VAN YUR

“Heb jij plannen om software te laten ontwikkelen of om een nieuw softwarepakket aan te schaffen? Ga nooit over één nacht ijs en laat je begeleiden door  juridische specialisten op het gebied van intellectueel eigendom en ICT.”

 

mr. M. (Margriet) Kooiman
mr. M. (Margriet) Kooiman Advocaat
Erwin Maizara
mr. E. (Erwin) Mazaira Advocaat